Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2013 18:57 - За смяна на политическата система!?
Автор: vasiltomov Категория: Други   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2014 17:50


   Един от основните призиви на протестиращите сега е за смяна на системата. Той ми е твърде познат, защото преди повече от 30 години влязох в остър конфликт със системата – това ме предизвика да започна изследване какво представлява тази система в своята същност, каква е същността на човека, който е приел да й се подчинява. Някои резултати  от това мое изследване съм представил в е-страницата: www.za-balgarite.com.

   Понятието „система” свързваме с действащата партийно-политическата организация на човешката общност; тя има йерархична организация и част от нея би могла да се представи по следния начин:

- партийно-политическа система в България на ниво региони, съдебна система, система на здравеопазването, бизнес и др.;

- партийно-политическа система на ниво България;

- партийно-политическа система на ниво Европейски съюз;

- глобална партийно-политическа система – да я наречем „Системата”.

   На всички ни е известно как парите (капиталите) управляват света.

   На ниво България е известно, че нашите „олигарси” си купуват депутати, медии и др., чрез които „управляват” с цел материално облагодетелстване. Но никой от тези „олигарси” не обявява кого и с колко е купил. Т. е. действието на системата в България по същество е скрито, задкулисно и само ограничена част от него получава известност.

   На ниво Европейски съюз – не познавам олигархичната система, която управлява Европейския съюз, но тя естествено съществува.

   На глобално ниво - известно е съществуването на олигархични корпорации, в чиито ръце са парите (капиталите) и чрез които те владеят света. Но методите и парите, чрез които властват над човешките същества, не се обявяват и остават скрити за обикновения човек, т. е. „управлението” на Системата чрез така нар. партийно-политическата система както на глобално ниво, така и в частност в България, е задкулисно в своята същност. В отговор на това са се появили различни версии за „световни конспирации”, чрез които се прави опит да се освети дейността на световните капитали.

   Ясно е, че от една страна, Системата представлява едно цяло, но от друга, сега тя се раздира от вътрешни противоречия. Все по-често се чуват гласове, че съвременната партийно-политическата система е изчерпала своите възможности. Но нейните апологети продължават да твърдят, че „демокрацията не е най-доброто решение, но нищо по-добро не е измислено”.

   От казаното до тук следва, че Системата съществува обективно. И вероятно тя и нейната йерархия няма се съгласят доброволно някоя от нейните системи/подсистеми да бъде отстранена от властване. Тогава? Тогава би следвало да осмислим коя система искаме да сменяме – държавната, местната, корпоративната…? И кои противоречия в Системата бихме могли да използваме и как, за да успеем на ниво България.


Тагове:   системата,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasiltomov
Категория: Други
Прочетен: 42354
Постинги: 10
Коментари: 12
Гласове: 21
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930